Sushi Vinegar Shiragiku Mizkan
May 15, 2018
BAJAME
May 26, 2018
Show all

ARRA

Category:
Description

Pema e arrës është e njohur dhe kultivohet në gjithë vendin tonë, përfaqësuese tipike e grupit të pemëve që quhen arrore (arra, bajamja, lajthia, stika.) Thelpinjtë e qëruar të arrës janë mjaft të shijshëm, aromtikë dhe të pasur me lëndë ushqyese për organizmin. Shija e saj përcaktohet nga përmbajtja e vajit i cili është me vlera të larta ushqyese, arrin 58% – 74 %, proteinat, 9% – 17 % shëqernat 16 përqind, kripra minerale të potasit, fosforit, kalciumit, vitaminë C,A,B, vlera ushqimore është e lartë, 650 kalori për 100 gr. Gati sa 1/4 e nevojave ditore të organizmit! Përveç konsumit si frut i thatë, arra është e pazëvendesueshme në pastiçeri si përbërëse e shumë ëmbëlsirave, në torta, pasta, kek, bakllava, kadaif, llokume etj. Arra ndikon për mirë në gjendjen shëndetësore: vaji i saj është i pasur në acid linoleik i cili ka veprim antisklerotik,ul nivelin e kolesterolit në gjak, përmirëson punën e zemrës, arra gjithashtu ndihmon për lehtësimin e dhimbjeve nga ulçera e stomakut dhe gastritet kronike.Arrat përmbajn lëndë ushqyese, janë të pasura me proteina dhe acide yndyrore esenciale.
Që në lashtësi, të konsumoje arra, ishte shenjë e shëndetit dhe kujtesës së mirë. Studimet e fundit kanë treguar se konsumimi i regullt i arrave (25g në ditë, 5 herë në javë), ul nivelin e kolesterolit të keq LDL, trigliceridet dhe redukton rezikun e sëmudjeve kardiovaskulare. Arrat përmbajnë acide yndyrore të shëndetshme si, omega-3 dhe omega-6, të cilat ndihmojnë shëndetin mendor dhe atë fizik, kontrollojnë proçeset inflamatotre; ndërkohë fibrat lehtësojnë problemet intestinale (zorrët).

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “ARRA”

Your email address will not be published. Required fields are marked *