PJEPER I THATE
May 26, 2018
PORTOKALL I THATE
May 26, 2018
Show all

BANANE E THATE

Category:
Description

(Musa paradisiaka)

Banania është bimë frutore barishtore e vendeve tropikale, që arrin përmasa të mëdha dhe me gjethe gjigande. Në krye të rozetës së gjetheve nxjerr lulërinë dhe lidh frutat, të cilat arrijnë disa kilogram. Banania zë vendin e parë në prodhimin botëror të frutave. Në brezin tropikal është ushqimi kryesor i popullatës, ajo pothuajse u zëvendëson bukën. Banania është një ilaç natyral për shumë sëmundje. Ajo përmban proteina, karbohidrate, fosfor, vitaminë A, hekur, dhe minerale. Eshtë gjithashtu e pasur me potasium dhe është ushqimi me vlerat më të mira. Bananet përmbajnë tri sheqerna natyrale: sukrozën, fruktozën dhe glukozën e kombinuar me fiber. Banania jep energji të qëndrueshme dhe substanciale. Studimet e bëra kanë vërtetuar se vetëm dy banane kanë mjaft energji për një veprimtari pune 90 minutëshe. Duke qenë se ky frut ka shumë veti kuruese nuk është çudi pse ajo njihet si pema numër një në botë. Por nuk është vetëm energjia ajo të cilën e ofron bananias për të na ndihmuar që të jemi të shëndetshëm. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë
në mënjanimin, mposhtjen dhe parandalimin e një numri të konsideruar të sëmundjesh duke shtuar dietën e ushqimit pasi vetë ajo është një mjet i pasur ushqyes. Është frut i ushqyeshëm pasi përmban: sheqer, amidon (niseshte), proteina dhe vaj. Në vendin tonë ka hyrë pas viteve 90-të. Banania e tharë është një produkt i prerë në rriska të holla me ngjyrë krem të çelur që ruan shijen dhe aromën e veçantë të frutit të freskët dhe që i ka të dy-trefishuara vlerat ushqimore në krahasim me frutat e njomë.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “BANANE E THATE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *