Kasjus
May 26, 2018
MAKADAMIA
May 26, 2018
Show all

Fara Pishe

Category:
Description

(Pinus pinea)
Farat e pishës të njohura ndryshe me emrin pinoli nga (familja Pinaceae, gjini Pinus). Rreth 20 lloje të pishave prodhojnë fara mjaft të mëdha për t’u vjelë; në pishat e tjera farat janë gjithashtu të ngrënshme, por janë shumë të vogla për të qenë me vlerë të dukshme si ushqim njerëzor. Në Evropë dhe vende me një specie klimatike mesdhetare janë korrur gjerësisht, pisha koreane (Pinus koraiensis) në Azinë verilindore (speciet më të rëndësishme në tregtinë ndërkombëtare) dhe pisha chilgoza (Pinus gerardiana) në Himalajën perëndimore. Katër lloje të tjera, pisha siberiane (Pinus sibirica), pisha xhuxh siberiane (Pinus pumila), pisha e bardhë kineze (Pinus armandii) dhe pisha dantella (Pinus bungeana) përdoren gjithashtu në një masë më të vogël. Rusia është prodhuesi më i madh i farave Pinus sibirica në botë pasuar nga Mongolia që prodhon mbi 10,000 ton të kultivuara çdo vit, shumica e të korrave eksportohet në Kinë. Afganistani është një burim i rëndësishëm i farave të pishës, pas Kinës dhe Koresë.
Stikat e Pishes , presin oreksin, japin energji, nxisin libidon (dëshirën seksuale) dhe i bëjnë mirë zemrës. Farat e pishës konsumohen të gjalla (si fruta të thata) ose të pjekura dhe kanë shumë cilësi terapeutike. Farat e pishës zvogëlojnë oreksin, deklaron një studim i ri amerikan. Janë të pasura me proteina dhe yndyrna të shëndetshme omega 3, të cilat janë mirëbërëse për sistemin kardiak. Gjithashtu përmbajnë sasi të rëndësishme merkuri, që kontribuon në funksionin e mirë të sistemit riprodhues dhe imunitar. Farat e pishës shtojnë numrin e spermatozoidëve, si dhe nxisin instinktin seksual.
Farat e pishës janë konsumuar në Evropë dhe Azi që nga periudha paleolitike. Ata janë shtuar shpesh në mish, peshk, sallata, perime ose në bukë. Farat e Pishës në itali janë shumë të përdorura sidomos në salcën e famshme pesto.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Fara Pishe”

Your email address will not be published. Required fields are marked *