MAKADAMIA
May 26, 2018
Kajsi të thata
May 26, 2018
Show all

FIKU I THATË

Category:
Description

(Ficus carica)
Fiku është pemë tradicionale e vendit tonë në brezin e klimës së butë mesdhetare, pothuajse nuk ka familje pa patur fiqtë e saj. Përdoret gjerësisht për ushqim. Për tharje ka varietete të njohur si Kallamata në Himarë, Perdhikuli në Delvinë, Roshniku në Berat etj. Për tharje përdoren
fiqtë e bardhë.
Fiqtë e thatë konsumohen kryesisht gjatë dimrit. Pëlqehet për shijen,aromën, dhe vlerat ushqimore e dietike. Shpesh përgatitet edhe i mbushur me arra apo bajame, në vargje ose
pako me celefon. Përmbajnë, të shprehura në përqindje: sheqer 55-60, proteina 4.3, pektinë
5,4 vitamin A,B, dhe C, e lartë është përmbajtja e vitaminës A e cila arrin 80 mg/100 gr.tul.kjo
vitaminë ndikon në përmirësimin e shikimit. Vlera kalorike 270 /100 gr. Ka efekte mjekësore: shurupet e përgatitur nga fiqtë e thatë përdoren kundër katareve të gjoksit, maisjeve të mishrave të dhëmbëve dhe gargara në maisjet e fytit. Oshafet me fiq të thatë dhe qumësht lehtësojnë dhimbjet e stomakut. Ka veti tretëse të ushqimeve dhe është laksativ I mirë, cilësi këto që lidhen me përmbajtjen e dy substancave: kredinës dhe sikoninës. I rritur në Lindjen e Mesme dhe Azinë Perëndimore, është kërkuar dhe kultivuar që nga kohërat e lashta dhe tani është gjerësisht i përhapur në të gjithë botën, si për fruta ashtu edhe si një bimë dekorative.
Me origjinë antike, fiqte për një kohë të gjatë janë konsideruar një ushqim thelbësorë në dietat e shumë popujve. Përmbajnë një numër të lartë mineralesh, ndër to përmendim, kalciumin dhe fosforin të cilat gjenden në proporcione optimale për fiksimin e kalciumit në eshtra. Fiqtë e thatë janë të pasur me kalium, i cili ndihmon në mbajtjen nën kontroll të tensionit të gjakut.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “FIKU I THATË”

Your email address will not be published. Required fields are marked *