LAJTHI
May 26, 2018
Arra e Brazilit
May 26, 2018
Show all

FISTIKU

Category:
Description

(Pistacia vera)
Fistiku, drufrutori që prodhon stikat, është i për hapur dhe kultivohet në vende me klimë të nxehtë e të thatë. Në vendet afër nesh kultivohet në Greqi dhe në Italinë e jugut. Prodhues të mëdhenj të stikave janë Irani, Afganistani, Siria dhe Turqia. Frutat janë të veshura me guackë dhe ngjajnë si bajame të vogla. Pas vjeljes dhe tharjes,zhyten në ujë të kripur dhe më pas piqen. Pas këtij veprimi, guackat në majë hapen lehtësisht. Thelpi është i veshur me një cipë të hollë të kuqërremtë, tuli ka ngjyrë lehtësisht të gjelbër ose të verdhë në varësi nga lloji.Thelpinjtë janë të pasura dhe me vlera ushqimore që të shprehura në përqind arrijnë: vaji 56-60, proteinat 18-23, sheqernat 15-17, përmban kripra minerale të kalciumit, fosforit, potasit etj si dhe vitamina A,B dhe E. konsumi i 100 gr. Stikave i jep organizmit mbi 600 kalori. Stikat që u ofrojmë klientëve tanë, janë nga më të mirat, të cilsisë së parë, të importuara nga irani që është lider botëror I prodhimit te tyre.
Fistikët (Pistacia vera), një anëtar i familjes së kasjusit, është një pemë e vogël me origjinë nga Azia Qendrore dhe Lindja e Mesme. Pema prodhon fara që konsumohen gjerësisht si ushqim. Pistacia vera shpesh është e ngatërruar me specie të tjera në gjininë Pistacia. Këto lloje të tjera mund të dallohen nga shpërndarjet gjeografike (të egra) dhe farat e tyre të cilat janë shumë më të vogla dhe kanë një kokërr të butë.
Janë konsumuar për më shumë se 10.000 vite. Kohët e fundit është treguar se konsumimi i rregullt i fistikut (të paktën 25/30g në ditë) rrit nivelin e kolesterolit të mirë HDL, një studim i bërë ka theksuar se fistikët përmbajnë vlera anti-hipertensive ( lidhur me përmbajtjen e lartë të kaliumit). Këto karakteristika kontribuojnë në uljen e rezikut kardiovaskularë. Fibrat lehtësojnë problemet intestinale. Fistikët , si përfundim janë të pasur me vitamina, veçanërisht A dhe E.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “FISTIKU”

Your email address will not be published. Required fields are marked *