GJETHE MENTE
March 14, 2018
HIBISCUS
March 21, 2018
Show all

GJETHE SENE

Category:
Description

Emri Latin: {Sennae Folium}
 
Familja: Leguminosae; Emri Botanik: Cassia angustifolia; Emri I zakonshëm: Sena; Pjesët që përdoren: Gjethet, frutat;  Karakteristikat:
Sena e ka origjinën në Afrikën e Veriut, në Sudan, Somali dhe në Lindjen e Mesme e deri në Indi, preferenca ndaj saj rritet në rajonet që janë gjysmë-shkretëtirë, kultivohet intensivisht në Pakistan
Të dhëna shkencore: Cassia përmban glukozidet antrakinonike të njohura si senozide që i japin efektin purgantiv dhe laksativ, dhe në fakt kjo bimë përdoret kundër kapsllëkut. Mënyra e marrjes:
Sena eshte e disponueshme komercialisht në formën e tabletave, çajit bimor ose pudrës
 
Përdorimi:
Sena përdoret si purgativ dhe në kapsllëk atonik dhe hipoperistaltikën e zorrës së trashë, në disa raste të kapsllëkut akut dhe kur nevojitet një defekim i lehtë, për shembull, që të përgatitet zorrët për ekzaminim radiologjik, para operacionit kirurgjikal.Historia:Efektit laksativ të senës ju dha vlerë nga arabët, edhe pse ka të dhëna se që nga epoka e neolitit ishte kuptuar vlera e saj kundër kapsllëkut. Megjithatë, në Mesjetë ,ishin arabët, ata që përdorën potencialin e tyre terapeutik, duke përsosur teknikat e distilimit, kristalizimit dhe filtrimit. Teksti i parë zyrtar, me vlerë ligjore, i përdorimit të barërave medicinalë në ilacce të pregatitura mbi bazën e recetave mjekësore, është i ashtuquajturi ”Nuovo ricettario fiorentino”, në 1499. Në mesin e bimëve që përmenden ishte edhe sena.
Efektet:Sena nuk duhet të përdoret kurrë gjatë shtatzanisë, ushqyerjes me gji, në moshën pediatrike, në rastin e hemorroideve, divertikulitit, apo bllokimit të zorrëve. Përdorimi i saj mund të shkaktojë diarre të rëndë dhe kjo situatë mund të shkaktojnë humbje të kaliumit, rënia e kaliumit mund të përkeqësohet nga marrja ebarnave të tilla si diuretikët, kortikosteroidet, dhe likuiricia. Laksativët me bazë nga bima e senës nuk duhet të përdoren gjatë trajtimit me digoksinë dhe përdorimi i tyre mund të përkeqësojë toksicitetin e barnave antiaritmikë dhe beta-bllokuesve.
Parimet kuruese:Kjo bimë mund të përdoret si një ilaç natyral në rastet e mëposhtme:- Sëmundjet e traktit digjestiv;

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “GJETHE SENE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *