KUMBULL E THATE (me dhe pa fara)
May 26, 2018
HURMA IZRAELI
May 26, 2018
Show all

HURMA TUNIZIANE

Category:
Description

(Phoenix daktylifera)

Hurma, është një lloj palme e quajtur Feniks, me trup të lartë dhe një xhufkë
gjethe në majë, në sqetullat e të cilave dalin lulet në formë fshese të cilat
ngarkohen me fruta. Më e përhapur është në gadishullin Arabik, Afrikën e
Veriut dhe në lindjen e Mesme. Iraku është një nga prodhuesit e mëdhenj.
Frutat kanë formë të zgjatur me gjatësi 4-5 cm. Me ngjyrë qelibari deri në të
kafenjtë, të veshura me një cipë të hollë të lëkurtë dhe plot tul i cili qarkon
një bërthamë të hollë e të gjatë. Në vendorigjinë është kaq e rëndësishme për
ushqimin e popullatës sa e kanë quajtur edhe Buka e Arabisë. Eshtë shumë e ëmbël dhe e pasur në sheqer, i cili zë 65-70 përqind të peshës. Po ti hiqet bërthama, fruti është pothuajse i tëri sheqer. Vlera kalorike arrin 340 për 100 gr. Përmban në sasi të pakta vaj dhe proteina, por vlera e saj kryesore është sheqeri. Shumë e shijshme në të ngrënë dhe me një aromë të veçantë lehtësisht të shprehur. Besimtarët që agjerojnë e çelin iftarin me disa kokrra hurma.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “HURMA TUNIZIANE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *