Kajsi të thata
May 26, 2018
HURMA TUNIZIANE
May 26, 2018
Show all

KUMBULL E THATE (me dhe pa fara)

Category:
Description

(Prunus domestika)
E njohur dhe e kultivuar kudo në vendin tonë. Është e pasur në lloje, forma dhe varietete të ndryshme dhe përveç përdorimit si frut i freskët, prej saj përgatiten reçel, gliko, distilohet për raki, ndërsa kumbullat gjatore të zeza me tul dhe përmbajtje të lartë sheqeri gjejnë përdorim për tu tharë. Kumbullat e thata kanë ngjyrë të zezë të ndritur, me përmbajtje të lartë tuli dhe aromën specifike të këtij fruti. Përgatiten me farë apo pa farë. Vlera ushqimore 260-280 kalori/100 gr. Përmbajnë, acidi malik dhe citrik, vitaminë C në sasi të mëdha, kripëra minerale, hekur, kalcium dhe potasium. Kumbullat e thata konsumohen si frut, por oshafi (komposto) i përgatitur me to përveçse është shumë i shijshëm është i efektshëm për shëndetin: vepron kundër anemisë,e këshillueshme për përdorim kundër kapsllëkut, ndihmon në punën e
aparatit tretës si laksativ, përmirëson qarkullimin e gjakut në zorrë dhe çlirimin e organizmit nga lëndët e dëmshme. Në sasi më të kufizuar gjen përdorim edhe në pastiçeri.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “KUMBULL E THATE (me dhe pa fara)”

Your email address will not be published. Required fields are marked *