BAJAME
May 26, 2018
FISTIKU
May 26, 2018
Show all

LAJTHI

Category:
Description

(Corylus avelana)
Lajthia është një dru frutor i grupit të arrorëve, rritet në formë shkurre dhe kultivohet nga pak në gjithë vendin tonë. Fruti është i veshur me guackë brenda se cilës ndodhet thelpi cili ka shije të veçantë, aromë të lehtë e fine dhe vlera të larta ushqimore që ia jep permbajtja e vajit dhe proteinave, të cilat të shprehura në përqindje arrijnë këto vlera: vaji, 60-70, proteina 15-16, sheqerna 2-5. Në vaj janë të tretura edhe vitaminat A dhe B. Vlera kalorike 630 në 100 gr. Janë më të larta se të mishit dhe të peshkut! Ka veti shumë të mira shëndetësore, vepron kundër mungesës së oreksit,dobësisë së trupit, anemisë së gjakut (sidomos te fëmijët), përmirëson gjendjen e gastriteve hiperacide, qetëson dhimbjet nga ulçera dhe kolitet kronike. Gjen përdorim në pastiçeri në përgatitjen e çokollatave etj. Tok me arrën, bajamen dhe stikat zbukuron tryezën për shoqërimin e pijeve, deserte dhe aperitivëve. Sipas dëshires në treg do të gjeni lajthi të
bardhë, të zezë, të sheqerosura e me susam. Lajthitë rjedhin nga speciet e gjinisë Corylus avellana. Kokrra bie nga lëvore kur ka arritur pjekurinë, rreth 7-8 muaj pas pllenimit. Kerneli i farës është i ngrënshëm dhe përdoret i papërpunuar, i pjekur, ose në formë paste për receta të ndryshme. Kokrra ka një lëkurë të hollë, ngjyrë kafe të errët, e cila nganjëherë hiqet para gatimit, janë të pasura me proteina, yndyrna të shëndetshme, vitaminë E 15 mg, magnez 680 mg, Kalium 680 mg, Kalcium 114 mg, Fibra 9.7 g per 100 g lajthi.
Lajthitë që në lashtësi kanë pasur vlera të larta ushqyese, kuruese dhe parandaluese sëmundjesh. Si përfundim themi se, 30g lajthi përmbajnë rreth 90% të dozës ditore e këshilluar e acidit folik, i rëndësishëm për një shtatzani të shëndetshme, dhe shëndetin e të porsalindurit.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “LAJTHI”

Your email address will not be published. Required fields are marked *