SUMAK
March 21, 2018
ÇAJ I BARDHË KINEZ
March 21, 2018
Show all

MACE (Levorja e Arres Moskat)

Categories: ,
Description

Emri Latin: {Myristica Fragrants}

Mace ( Myristica Fragrants) është një erëz bërë nga një mbulesë e lëmuar e kuqe që rrethon farat e arrës se indit. Shija është e ngjashme me atë të arrëmyshkut vetëm pak më e athët, Aroma e saj e pasur vjen për shkak të pranisë së terpenës. Mace ka shije te ngjashme midis piperit dhe kanellës, Mace është përdorur në ëmbëlsira, pudings, krem karamel, supra, salca, si dhe në shpendë dhe peshk. I jep një shije delikate veçanërisht reçelit dhe çokollatës. Mace ka karakteristike të krijojë përqendrim të lartë të vajrave esenciale dhe karakteristika të një arome të rafinuar më intensive sesa arrëmyshku. Mace në thelb është si një agjent aromatik, Mace erëz në sasi të madhe rrit ngjyrën, shijen dhe aromën e ushqimeve, përmban disa nga perberes anti-oxidante, vajra esenciale, minerale, dhe vitamina. Mace përmban një profil krejt të ndryshëm të vlerave ushqyese nga arrëmyshku. Ajo është më e ulët në kalori, por ka më shumë përqendrimet e vajra esenciale, beta-karoten, hekur dhe kalcium. Mace si erëz përdoret shumë në shumë ilaçe tradicionale si anti-fungale, anti-depresive, përforcuese, ndihmon tretjen e ushqimit, dhe funksionet lehtesuese të gazrave. Mace ka përmbajtje të lart të vitaminë C, riboflavinës (vitamina B-2),dhe është një burim i shkëlqyer i vitaminës-A. Përmbanë shumë kalcium, bakër, hekur dhe magnez, Manganin dhe bakëri janë përdorur nga trupi i njeriut, si bashkë-faktorë për enzimën antioxidante, superoksid dismataze. Hekuri është thelbësor për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe si një bashkë-faktor për enzimat citokromit oksidase. Përgatitja e zierjes së Mace me mjaltë është përdorur me efektivitet për të vjellat, gastriti dhe sëmundjet dispepsi (mos tretja). Mace përdoret sidomos në gatimet e ëmbla. Ajo i jep shije të ëmbël, të ngrohtë dhe të këndshëm, sidomos për produkte brumi si pasta, donuts, kek, etj…Në doza shumë të vogla, ajo mund të përdoret në mënyrë të sigurtë në shtatëzani dhe nenat qe ushqejne me gji.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “MACE (Levorja e Arres Moskat)”

Your email address will not be published. Required fields are marked *