Elb Kokerr 500 GR
April 2, 2019
Grure Ekstra 400 GR
April 2, 2019
Show all

Fara Susami 500 GR

Category:
Description

Farat e susamit mund të jenë të bardha, të zeza ose ngjyrë kafe. Farat e susamit janë përdorur për qëllime mjekësore për shkak të vetive të tyre ushqyese. Këto fara janë të pasura me kalcium, hekur, bakër, zink, proteina, fosfor, vitaminë E dhe B1, fibra dhe mangan. Farat e susamit të freskëta janë të efektshme për t’i luftuar çrregullimet e lukthit dhe të zorrëve, shtojnë qumështin e gjirit te nënat e reja dhe rregullojnë ciklin e çrregulluar menstrual, etj. Susami, gjithsesi, e meriton të jetë krah për krah me hudhrën, mjaltin, turmerikun dhe ushqimet e tjera shëruese. Gjendet lehtë, prandaj nuk ka arsye për të mos e përfshirë në ushqimin e përditshëm, sepse mund të parandalojë sëmundje të ndryshme, madje edhe të shpëtojë jetë. Në 100 gramë susam gjenden 573 kalori. Edhe pse shumica e kalorive vijnë nga yndyrat e çmueshme, susami përmban edhe minerale të rëndësishme, antioksidues dhe vitamina, të cilat janë të domosdoshme për shëndetin. Shkencëtarët kanë konstatuar që vaji i susamit përmirëson efikasitetin e ilaçeve orale (glibenklamidi), të cilat përdoren për kontrollimin e diabeti të tipit 2. Farat e Susamit janë veçanërisht të pasura me acide të ngopura (acidi oleinik), të cilat përbëjnë deri 50 për qind të acideve në susam. Ky acid oleinik ndihmon të ulet LDL ose kolesteroli i keq dhe ritet HDL ose kolesteroli i mirë në gjak, ndihmon që të parandalohet sëmundja e arterieve koronare dhe sulmi në zemër. Hulumtimet klinike vërtetojnë që është i shkëlqyeshëm për reduktimin e gurëzave të dhëmbëve. Vetëm 100g nga farat e susamit sigurojnë rreth 18g proteina (32 për qind e vlerave të rekomanduara ditore). Susami, para së gjithash është burim i mirë i vitaminave B kompleks, siç janë niacina, acidi folik, tiamina (vitamina B1), piridoksina (vitamina B6) dhe riboflavina. Vetëm 100 g susam përmban 97 për qind të acidit folik, rreth 25 për qind të konsumimit të rekomanduar ditor. Acidi folik është i domosdoshëm për sintezën e ADN-së, ndërsa kjo është në veçanti e rëndësishme për femrat shtatzënë sepse mund të parandalohet dëmtimi i sistemit nervor tek foshnjat. Kalciumi, hekuri, mangani, zinku, magnezi, seleni dhe bakri janë në veçanti të koncentruara në farat e susamit.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Fara Susami 500 GR”

Your email address will not be published. Required fields are marked *