Fara Lini 500 GR
April 2, 2019
Sheqer Kaf Demerara 500 GR
April 2, 2019
Show all

Theker Kokerr 500 GR

Category:
Description

Thekra bën pjesë në familjen graminore dhe është një nga drithërat më të rëndësishme për vendet e Europës veriore dhe të Siberisë. Buka e thekrës ka ngjyrë më të errët nga ajo e grurit, është e shijshme dhe më e shëndetshme; këshillohet për njerëzit që mbajnë dietë. Ka një të veçantë se qëndron e freskët për një kohë më të gjatë se buka e grurit dhe nuk thahet si buka e grurit. Kokrrat e thekrës përmbajnë 8 – 10 % proteina, 70 % amidon dhe 2 % yndyrë. Përmban vitamina të grupit B, minerale si kaliumi, fosfori, fluori, siliciumi, hekur dhe kalçium. Gruri dhe thekra janë drithëra të cilat përdoren për pjekje sepse ato përmbajnë gluten, një proteinë që shkakton fryrjen e bukës. Kokrrat e tyre përbëhen nga 3 pjesë nga krundet, endosperma e cila është brenda farës dhe embrioni që është pjesa më e thellë. Tek thekra është e vështirë për t’i ndarë këto tre pjesë sa shpeshherë ajo mbetet e tërë, ndryshe nga ushqimet e rafinuara të tilla si mielli, makaronat, buka e bardhë ku krundet dhe embrioni janë hequr. Gjatë përpunimit embrioni dhe krundet mbeten tek thekra dhe ajo ruan vetitë e saj ushqyese: fibra, proteina, kalium, kalcium, hekur, fosfor, magnez, mangan, vitaminë B-1, acid folik, thiamin, niacin dhe antioksidante.
Këto veti ushqyese ndihmojnë për të ulur kolesterolin së bashku me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, kancerin dhe diabetin. Thekra përmban pak yndyrë është gjithashtu më e varfër me gluten në krahasim me bukën e bardhë. Buka thekrës është e pasur me fibra të cilat kanë aftësinë për t’u lidhur me toksina dhe për të ndihmuar largimin e tyre nga trupi. Fibrat, shumica e të cilave janë larguar nga kokrrat e përpunuara si buka e bardhë, kontribuojnë për të ulur kolesterolin. Buka e thekrës ndihmon lehtësimin e kapsllikut, sipas një studimi të publikuar në ”Journal of Nutrition”, fibrat që gjenden në thekër përmirësojnë lëvizjen e zorrëve. Përmbajtja e lartë e fibrave në thekër kontribon për të ulur urinë, gjë që do të thotë më pak kalori. Nëse konsumohet në mëngjes, buka e thekrës mund të ulë urinë si para ashtu dhe pas drekës në krahasim me bukën e grurit, sipas një studimi, pjesëmarrësit të cilët kishin ngrënë bukë gruri ishin të uritur në fillim të pasdites ndërsa ata që kishin ngrënë bukë thekre nuk kishin patur uri deri pasdreke.

Tek dyqanet Neranxi do te gjeni Theker kokerr ne paketim 250 gr dhe miell thekre 500 gr.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Theker Kokerr 500 GR”

Your email address will not be published. Required fields are marked *