RRUSH I THATË I BARDHË
May 26, 2018
QERSHI E THATE
May 26, 2018
Show all

RRUSH I ZI I THATË (KORINTHI)

Category:
Description

(Vitis vinifera)

Është frut i hardhisë, varieteteve pa farë, që kultivohen në zona të nxehta e
verë të gjatë, kryesisht në Greqi dhe Turqi. Quhet edhe stafidhe ose
sulltaninë. Përgatitet me tharje në kushte natyrore, në diell, prandaj ruan
edhe gjithë vlerat ushqimore. Eshtë dy llojësh: kokërr vogël dhe kokërrmadh.
Përdoren për tu ngrënë por gjerësisht edhe në pastiçeri. Ka ngjyrë të
verdhë-qelibar deri si në të artë dhe një aromë të lehtë të këndshme e
karakteristike. Vlera kalorike 240-280 kalori/100gr. Eshtë i pasur kryesisht
me glukozë dhe fruktozë, bor, kripëra minerale të potasit, kalciumit etj. si
dhe acide organike që i japin shije lehtësisht majhoshe dhe jo velëse. Në
organizëm ka vlera dietike: shton prodhimin e lëngut gastrik në stomak,
përmirëson punën e mëlçisë, pastron zorrët, lufton osteoperozën fal borit
një obligo-element që i bën kockat më të shëndetshme. Sheqeri i rrushit
asimilohet lehtësisht dhe çliron kaloritë për nevojat e organizmit.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “RRUSH I ZI I THATË (KORINTHI)”

Your email address will not be published. Required fields are marked *