Bathë Gjigande Lupini
May 14, 2018
THJERRËZA JESHILE
May 14, 2018
Show all

THJERRËZA TË KUQE

Category:
Description

Shumë të përhapura në Lindjen e Mesme, “thjerrëzat e kuqe”, të njohura edhe si “thjerrëzat egjiptiane”, janë shumë të përdoruara edhe në vendet perëndimore. Në treg gjenden kryesisht të thata dhe të vogla. Janë një zëvendësues i madh i mishit, sepse i pasur me proteina bimore (20-22%) asimilohen plotësisht nga trupi dhe treten lehtë. Përveç kësaj, ato kanë rreth 45-50% karbohidrateve komplekse, sasi të mëdha fibrash (rreth 12-14 gr për 100 gr të produktit të thatë) që rregullojnë zorrët dhe përmbajnë mikroushqyes (hekur, fosfor, kalium dhe vitamina B) të cilat janë “karburant” metabolik. Kaloritë janë rreth 300 gr për 100 gr produkt. Thjerrëzat e kuqe gjithashtu kanë shumë avantazhe në “kuzhinë” gatuhen shpejt, zakonisht nuk kanë nevojë të njomen më përpara, janë të përshtatshe për tu kombinuar me perime ose drithëra, edhe për recetat e fëmijëve më të vegjël, si krem, supa dhe kroketa. Janë në treg pothuajse gjithmonë “të qëruara”, dmth pa lëkurën e jashtme, pjesa më e pasur me celulozë. Në këtë mënyrë janë më të tretshme dhe nuk shkaktojnë fermentimin e zorrëve. Ndër virtytet e shumta të thjerrëzave të kuqe është se ato përmbajnë shumë pak yndyrna (ndër të tjera të pangopura, që janë më të pasura me Omega 3) dhe të cilat janë krejtësisht pa kolesterol. Pra ato janë shumë të përshtatshme për një dietë të ekuilibruar për të gjithë, por sidomos për fëmijët në rrezik obeziteti.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “THJERRËZA TË KUQE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *