TRENDAFILI AFRIKAN
March 21, 2018
XHINSENG
March 21, 2018
Show all

VANILJE

Categories: ,
Description

Emri Latin: { Vanilia planifolia}

Është në formë pluhuri kristalin e bardhë me aromë karakteristike që mban këtë emër. Bima e vaniljes është një liane kacavjerrëse që rritet në Meksike.
Lulet e kësaj bime formojnë bishtaja të gjata që kur thahen quhen “steka”, janë me ngjyrë kafë në të murrme, me gjatësi 15-20 cm.
Vanilja që tregëtohet, prodhohet nga industria kimike, nga distilimi i karafilit dhe gjetheve të kanellës të cilat përmbajnë izoeugenol. Përdoret gjerësisht në pastiçeri për aromatizimin e shurupeve të ëmbëlsirave, hidhet në doza të vogëla pasi është shumë aromatike. Përdorim të gjerë gjen në prodhimin e çokollatave dhe aromatizimin e kakaos kur përdoret si pije e ngrohtë.
Aroma e vaniljes është në afërsi kimike me feromonet, të cilat japin fuqi për nxitjen e reagimit seksual tek gjinia tjetër, shija e vaniljes besohet se rrit epshin dhe dëshirën seksuale ndaj ajo është një nga erëzat afrodiziake më të këndëshme.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “VANILJE”

Your email address will not be published. Required fields are marked *